Jump to content

[Descoperire] De ce avea T-Rex „mânuțe”. O specie de dinozaur descoperită în Argentina oferă indicii noi


kidd0x
 Share

Recommended Posts

Botezat Meraxes gigas - după numele unui dragon care apare în serialul „Game of Thrones” -, acest prădător carnivor a fost descoperit în urma săpăturilor efectuate pe o perioadă de patru ani în nordul Patagoniei argentiniene. Prima dată a fost găsit craniul, încă din 2012.

„Am câştigat la loto, l-am descoperit din prima dimineaţă” de săpături, a declarat Peter Makovicky, din cadrul Universităţii Minnesota, Statele Unite, citat de Agerpres.

Craniul măsoară peste 1,20 metri, iar animalul peste 10 metri, la o greutate de circa patru tone. Dar membrele superioare nu erau mai lungi de 60 de centimetri, „echivalentul a jumătate din craniu”, iar animalul nu putea să le utilizeze pentru a-şi „atinge cavitatea bucală”, a precizat cercetătorul

 

Echipa de oameni de ştiinţă, care a publicat rezultatele acestor cercetări în revista ştiinţifică Current Biology, apreciază că dimensiune mică a membrelor superioare oferea animalului un anumit avantaj pentru a supravieţui.

Potrivit lui Makovicky, pe măsură ce capul creştea, devenea instrumentul dominant din arsenalul prădător, asumând funcţia pe care membrele superioare o îndeplineau la specii mai mici.

 

Juan Canale, coautor al studiului şi şef de proiect al muzeului Ernesto Bachmann din Neuquen, în sudul Argentinei, merge încă şi mai departe cu explicaţiile.

„Sunt convins că aceste membre reduse ca dimensiuni aveau o funcţie. Scheletul arată importate inserţii musculare şi centuri pectorale dezvoltate complet, labele fiind prevăzute aşadar cu muşchi puternici”, a explicat el într-un comunicat.

„Îşi puteau utiliza membrele pentru comportamentul reproductiv, cum ar fi să ţină femela în timpul împerecherii sau pentru a se sprijini după o pauză sau o cădere”.

 

Meraxes au trăit pe Terra în urmă cu 90 până la 100 de milioane de ani, în perioada cretacică, într-o epocă când regiunea era mai umedă, mai împădurită şi mult mai aproape de mare, a subliniat Makovicky.

Aceştia puteau trăi aproximativ 40 de ani, o vârstă avansată pentru dinozauri. Vânau probabil sauropozi, specie care a trăit în aceeaşi epocă şi ale căror resturi au fost descoperite în situl unde au fost realizate săpăturile.

 

Sursa

WzwVIbL.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Welcome back, Guest

Here you can customize this templates as you wish!

Color Customizations

Background Customizations

×
×
  • Create New...