Jump to content

[Gastronomie] Cât timp se fierbe lintea.


Recommended Posts

lintealba.jpg?width=760

 

Beneficiile consumului de linte

Lintea este o plantă leguminoasă, ale cărei semințe sunt comestibile. Acestea se găsesc în păstăi, însă spre deosebire de mazăre și fasole, semințele de linte sunt doar două la număr în fiecare păstaie.

Lintea diferă în funcție de culoarea semințelor(acestea pot fi galbene, verzi, roșii sau negre), de dimensiune și de timpul de fierbere.
Specialiștii ne recomandă să introducem lintea în regimul nostru alimentar, întrucât are numeroase beneficii, o găsim pe rafturile magazinelor, dar și în piețe, indiferent de lună și este foarte ușor de gătit.


„Lintea este o sursă excelentă de minerale, precum fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Acestea  au un rol esenţial în homeostazia sistemului osteoarticular, în regenerarea tesuturilor şi în formarea globulelor roşii în sânge.
Cei care doresc să scadă în greutate trebuie să consume linte, deoarece  aduce în organism minerale importante, vitamine din complexul B, proteine complete fără aport de grăsimi.
Lintea are proprietăţi hipocolesterolemiante prin conţinutul său de fibre.
Fibrele solubile pot ajuta totodată la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Persoanele supraponderale,  cu risc crescut de boli metabolice şi diabet zaharat, trebuie să consume preparate din linte, care pot ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
De asemenea, fibrele solubile formează o substanţă ca un gel în tractul digestiv, favorizand tranzitul şi secreţia biliară.
Lintea creşte nivelul de energie din organism prin completarea rezervelor de fier. Femeile aflate la menstruaţie prezintă riscul de deficit de fier, care poate fi suplinit prin consumul de linte în această perioadă.
Prin conţinutul în zinc şi magneziu, lintea stimulează sistemului imunitar şi accelerează vindecarea rănilor.
Prin proprietăţile sale sanogene, lintea poate participa la creşterea capacităţii de atenţie şi memorare."- Florin Ioan Bălănică, medic nutriționist.

 

Cât timp se fierbe lintea

Se alege lintea cu atenţie, astfel încât boabele să fie nepătate și se spală bine cu apă rece.
Pentru a prepara o masă sățioasă, avem nevoie de 300 de grame de linte verde şi de o cană şi jumătate de supă de legume.
Se pune pe foc și se adaugă o linguriță de ulei, ceapă, puțin morcov ras, usturoi, ghimbir, sare și piper.
Sarea se adaugă după fierbere pentru ca lintea să nu se înmoaie prea tare.
Atenție! După ce dă în clocot, se acoperă cu un capac și se lasă la fiert la foc mic, doar 25 de minute, pentru a evita transformarea boabelor într-o pastă cu aspect de piure.
Lintea poată fi folosită pentru salate sau alte preparate cum ar fi garnitura de legume, orezul sau quinoa.  
Din linte se pot prepara și supe creme care, pe lângă faptul că sunt foarte sănătoase, au un gust delicios.În perioadele de post, din boabele de linte se pot prepara cele mai gustoase chifteluțe fără carne.
Timpul de fierbere diferă în funcție de culoarea semințelor de linte:
      * lintea galbenă- 35 de minute;
      * lintea verde- 25 de minute;
       * lintea roșie- 10-15 minute;
       * lintea neagră- 45 de minute.

 

Sursa >  Kfetele

 

 

Edited by Blυ3нaѕĸy ᴰ ᴱ ᵛ ᴵ ᴸ ᴵ ˢ ᴴ

『 K 』『 I 』『 N 』『G 』

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better! #Devilsh

@ All rights reserved.  

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 151
  • 530
  • 2
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...