Jump to content

[LifeStyle] Culoarea mucozităților – ce afecțiuni poate indica și când e cazul să mergi la medic


Recommended Posts

Culoarea secrețiilor nazale și textura acestora pot oferi anumite indicii despre starea de sănătate, dar și despre mediul în care trăim. În multe cazuri, secrețiile nazale sunt cauzate de infecții virale sau alergii, rareori de infecții bacteriene sau fungice. 

 

 

Culoarea-mucilor.jpg

 

 

Chiar dacă nu ai studii medicale, în acest articol vei învăța cum să depistezi semnele unei probleme de sănătate analizând culoarea secrețiilor nazale. Astfel vei ști când nu e cazul să îți faci griji, dar și când e indicat să te adresezi medicului pentru investigații amănunțite.

 

 

Culoarea-mucilor-la-copii.jpg

 

Culoarea secrețiilor nazale – transparenți, albi, roșii, verzi, negri. Ce afecțiuni poate trăda?

 

  • Secreții nazale transparente: sunt normale, se produc zilnic și nu înseamnă boală. Acest tip de mucus este compus din apă, proteine, anticorpi și săruri și este produs în cantități mai mari decât putem vedea cu ochiul liber. Deși sună scârbos, mare parte din acești muci transparenți ajunge în stomac, unde sunt dizolvați de sucul gastric.

 

  • Secreții nazale albe:  pot semnala congestie nazală, adică inflamație la nivelul mucoasei nasului, și apar frecvent în viroze. Acest mucus este mai puțin lichid și are o textură ușor lipicioasă. Nu sunt însă motive de îngrijorare – culoarea mucilor, albă în acest caz, nu semnalează o problemă gravă, ci, adeseori, o banală răceală. Alte simptome pe care le poți avea în cazul răcelii sunt: durerile în gât, tusea, strănutul, febră ușoară (între 37 și 38 de grade Celsius), dureri musculare și de cap de intensitate ușoară.

 

  • Secreții nazale galbene: chiar dacă încep să ridice semne de îngrijorare, astfel de secreții nazale nu înseamnă o suprainfecție bacteriană, ci mai degrabă „o luptă locală” a neutrofilelor care apără organismul. Odată „căzute la datorie”, numărul lor crește în mucoasa nazală și asta conferă secrețiilor nazale culoarea galben-ocru.

 

  • Secreții nazale verzi: deja în acest caz se aprinde beculețul de alarmă pentru multă lume, dar nu e cazul (încă). Mucii de culoare verde și foarte lipicioși nu înseamnă obligatoriu infecție bacteriană, ci o cantitate mai mare de celule care „mor pe câmpul de luptă” din nas. Dacă, totuși, secrețiile nazale verzi persistă mai mult de 12 zile și sunt însoțite de febră, dureri puternice de cap sau greață, ar fi bine să stabilești o vizită la medicul de familie, pentru că ar putea fi vorba și despre o infecție bacteriană a sinusurilor, caz în care poate fi necesar tratamentul cu antibiotice.

 

  • Secreții nazale roz sau roșii: acestea semnalează faptul că există o mică sângerare în interiorul nasului. Această hemoragie poate fi cauzată inclusiv de scobitul agresiv în nas, dar uneori și de modificările hormonale în sarcină care cresc presiunea sângelui sau determină congestie nazală. Dacă un copil are hemoragie nazală, mai ales dacă are sub 2 ani, prezintă dificultăți de respirație sau elimină mult sânge (mai mult de o linguriță) ori sângerează mai mult de 30 de minute, sunați rapid la medicul pediatru și stabiliți o consultație pentru a vedea care este cauza.

 

  • Secreții nazale gri sau negre: abia acum e cazul să citești cu băgare de seamă, pentru că mucii de culoare gri sau neagră pot ascunde, în unele situații, infecții fungice destul de serioase. Secrețiile de culoare închisă apar de regulă la fumătorii „de cursă lungă”, la persoanele care trăiesc într-un mediu poluat, la cele imunocompromise, deci care au sistemul imunitar foarte slăbit, ca urmare a unor tratamente (radio sau/și chimioterapie), în cazul existenței unor boli cu etiologie fungică, ce-i drept, mai rar întâlnite. Printre aceste boli amintim micetomul, rinosinuzita fungică, sinuzita cronică indolentă și sinuzita fulminantă.

 

 

click aici pentru sursa

 

 

 

fluturi-gif-semnatura.gif

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...